Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Mayte Vieta: Cosmos. Mirar en la foscor entre les estrelles

Data

7 de juliol de 2022 00:00 13 de novembre de 2022 23:59

Horari

Exposició visitable durant l’horari de visites del Castell de Vila-seca

Preu

Dins la visita del Castell de Vila-seca

El Castell de Vila-Seca acull, de la mà de la Fundació Vila Casas, l’exposició Mayte Vieta: COSMOS · Mirar en la foscor entre les estrelles. Mayte Vieta ha crescut sota el batec de les onades i l’agitació dels núvols, entre el silenci estel·lar i el crepuscle lunar, una atmosfera que se li revela vivaç a l’hora de concebre la seva obra. Com si d’una artista del Romanticisme es tractés, s’atansa a la naturalesa i hi aboca els sentiments més íntims i privats, un procés de despullament i coneixement que tenyeix les obres d’una pàtina de temps en suspensió.

Entre aquestes coordenades s’insereix el projecte expositiu Cosmos • Mirar en la foscor entre les estrelles, un conjunt d’instal·lacions elaborades ad hoc pel Castell de Vila-seca, on l’artista s’emmiralla a l’univers amb el desig de vincular-s’hi, de sentir-se ancorada, de pertànyer-hi. Perquè «mirant cap amunt» ens hem fet intel·ligents, ens hem qüestionat l’univers i hem pres consciència de la immensitat que ens abraça. Mirant cap amunt hem après, també i sobretot, a imaginar, a somiar altres formes de ser i d’estar en el món.

SOBRE MAYTE VIETA

MAYTE VIETA (Blanes, Girona, 1971)
Mayte Vieta és una artista visual que utilitza com a mitjà d’expressió l’espai i la llum a través de la fotografia, l’escultura i la instal·lació. El treball d’aquesta creadora s’inscriu en el d’una generació de creadors sorgida a la dècada dels noranta i que troba en la natura –l’hàbitat entès com a espai emocional– i el cos els motius essencials de la seva recerca. La utilització de fotografies de gran format li permeten capturar paisatges (des)localitzats, dels quals emergeix el respir de l’emoció i el sentiment d’un temps fugit. La relació entre art i natura constitueix un dels principals fonaments del seu corpus creatiu. Les seves obres expressen una profunda observació entorn de la fragilitat de la vida, alhora que ens interpel·len, tot convidant-nos a submergir-nos en nosaltres mateixos; una invitació al més íntim, a la introspecció, que projecten atmosferes al voltant de les imatges. Unes imatges que se’ns presenten en pausa, en un temps que se’ns revela suspès entre la llum, les penombres i la foscor per establir una connexió amb l’imperceptible i, sovint, inexplicable: la recerca de la transcendència.
Des dels inicis de la seva trajectòria artística, Mayte Vieta, que compta amb una reconeguda trajectòria internacional, ha participat en l’evolució d’aquest diàleg entre cultura i natura en consonància amb la seva investigació plàstica, que la vincula amb el pensament del Romanticisme, on el paisatge és entès com a mirall de l’ànima.
En el seu cas, però, la temptació envers el lirisme es veu compensada per un treball tècnicament rigorós en el tractament de la imatge, en la composició de les fotografies i en la manera d’articular les projeccions de les seves instal·lacions. Cal destacar, també, la importància dels efectes de la llum amb els quals l’artista aconsegueix projectar una atmosfera màgica, a voltes tel·lúrica, que ens connecta amb el temps d’ahir. En la creació de Mayte Vieta hi ha, sens dubte, un component estètic rellevant, una recerca commovedora de la bellesa que ens permet atansar-nos al nostre jo més íntim.